Ortodontik İmplantlar

0
301

İmplant diş tedavisi, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz diş tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu tedavinin yapılış amacı ise, zamanla zayıf düşen diş etlerinin bazı dişleri kökten itibaren tutamaması ile diş dökülmelerinin görülmesi, bu diş dökülmelerinin oluşturduğu boşluklara da yapay dişlerin yerleştirilmesi olarak özetlenebilmektedir.

Yani implant tedavisi, olmayan dişlerin yerine yeni yapay dişlerin entegrasyonudur. Bu sayede eksik dişin yokluğu hissedilmeyeceği gibi, beslenme ve konuşma gibi hayati faaliyetler de kesintiye uğramadan devam edecektir.

Ağız ve diş sağlığına olan düşkünlük, belki de en kritik davranışları meydana getirmektedir. Çünkü bu alan, sağlık açısından önemli olduğu kadar, psikolojik açıdan da önemlidir. Buradan hareketle, diş bütünlüğünün korunması için diş tedavilerinin aksatılmaması ve gereken çözümlerin bulunması elzemdir. İmplant diş tedavisi yöntemi de, özellikle önem verilen diş tedavi yöntemlerinden birini oluşturmaktadır.

İmplant Tedavi Yöntemini Önemli Kılan Bazı Unsurlar

Her şeyden önce beslenme gibi bir alışkanlığı sekteye uğrattığı için diş dökülmesi sıkıntılarının önüne geçilmelidir. Çünkü beslenme, vücudun genel sağlığı açısından oldukça yararlıdır ve zorunludur. Bu açıdan bakıldığında, oldukça hayati olarak adlandırılabilen implant tedavi yöntemi, bu nedenle kritik bir kavramı teşkil etmektedir.

Nefes almanın bir kısmının ağızdan gerçekleşmesi ve nefes temposunun düzenlenmesi açısından da diş eksiklikleri birer handikaptır. Bu açılardan bakıldığında da boşluklu yapıların diş ya da diş benzeri sağlam yapılar ile doldurulması gerekmektedir.

Söz konusu operasyonun önemlerinden biri de, psikolojik anlamda oldukça önemli olan konuşma bozukluğunun giderilmesi ile ilgilidir. Dişlerin olmadığı bir ağız içinde sesin çeşitli duvarlara çarpması yanlış sesleri meydana getirebildiği için, implant tedavisi görmezden evvel bazı harfleri çıkarmakta zorlanan hastaların tedavi sonrası eski konuşma yetilerine kavuştukları gözlenmektedir.

Ortodontik İmplant Nedir?

Ortodontik olarak ortaya çıkan diş bozuklukları kapsamında, tedavinin bütününe yardımcı olmak için kullanılan vida şeklini almış mini implantlara, ortodontik implantlar denmektedir. Bu tür bir operasyonda görevli olan hekim, ortodonti uzmanının istediği noktalara ve istediği açılarda bu mini implantları yerleştirerek görevini yapmaktadır.

Ortodontik implantların uygulama alanları, genel anlamda ortodonti uzmanının görüşleri ve fikirleri çerçevesinde şekillenmekte iken, daha yüzeysel anlamda ise, bir takım anomalilerin (eğrilik, bozukluk, sakatlık vb.) düzeltilmesi olarak bu alanların tarif edilmesi yerinde olabilir.

Yani, çıkması istenen bir takım dişler için, yamuk çıkmış bazı dişleri düzeltmek için, çene bozukluklarını yapısal anlamda giderirken diş bütünlüğüne de bu durumda etki etmek için ve bunlar gibi birçok sebep nedeni ile ortodontik implant yapılabilmektedir.

Ortodontik implantların uygulanmasında, herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Bu tir işlemlerde, tamamen ortodonti uzmanının amacına bağlı olarak işlemler yürütülmektedir. Bu amaçlar kapsamında istenilen hamlelerin yapılması, eğriliklerin düzeltilmesi ve benzeri hedeflerin giderilmesi için, uygun ve istenilen açılarda, istenilen noktalara söz konusu vidalı yapıların monte edilmesi yeterlidir.

Uygulama esnasında, sonraki adımlarda ortodontik yay ya da benzer bir aparat takılması söz konusu ise, bu aparatların ya da lastiklerin geçirilmesi gereken implant başlığı kemiğe tam olarak gömülmemektedir. Bu yapının baş kısmı, fonksiyonel amaçlar nedeni ile boşta bırakılır ve hafif çıkık olması sağlanır. Vidalı yapının kemiğe kaynaması ile de bu yapı bünyeye karışır.

Ortodontik uygulamanın devamında ise, boşta bırakılan baş kısım ile düzeltilmek istenen diş yapısı arasında yay ya da lastik gerdirilir. Bu sayede, herhangi bir müdahale ile gerekli kuvvet verilemeyecek iken, söz konusu sistem ile düzeltilmek istenen açılı dişler yola sokulmuş olmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here