Diş Röntgeni Hakkında Genel Bilgilendirme
Periyodik olarak ziyaret ettiğiniz diş hekiminiz size diş röntgeni çekmeden önce hala size ısırmanız için küçük bir tabaka mı veriyor yada yüksek teknolojili panoramik bir diş röntgen cihazı vasıtasıylamı röntgen çekiliyor. Bu yazımızda dental röntgen cihazlarının çeşitli tiplerine, diş röntgenlerinin güvenli olup olmadığına, hamilelik esnasında diş röntgeni çektirmenin bir soruna sebep olup olmayacağına değineceğiz.
Neden Diş Röntgeni Çekilir
Diş röntgeni diğer bir tanım olarak radyografi olarak ta adlandırılır ki bu işlem dental radyolojinin konusudur. Eğer bir diş hekimine ilk defa gittiyseniz, diş hekiminizi uzun bir süredir ziyaret etmiyorsanız ya da tedavi sonrası takip yada kontrol seansındaysanız diş hekimi diş röntgeni çekmek isteyebilir. Yaşınız, sağlığınız, bireysel ihtiyaçlarınız ve risk faktörleriniz, diş röntgenlerinin ne sıklıkla alındığını belirler.
Röntgen çekilmeden detaylar görülmez. Söz gelimi diş röntgeni dişlerinizin genel durumunu, diş köklerini, çene yerleşimini ve kemiklerinizi gösterir. Diş hekimlerinin periodontal bir hastalığınızın (diş eti hastalığı) olup olmadığını varsa hastalığın ne kadar ilerlediğini görmesine imkan tanır. Diş röntgenleri ayrıca kist, tümör ve benzeri anomalileri açığa çıkarır.
Diş problemlerini erken bulmak ve tedavi etmek hastalara zaman ve para kazandırdığı gibi tedavi sürecinide kolaylaştırır. Hatta gizli bir tümörünüz varsa, diş radyolojisi bu aşamada çok önemli olabilir. Röntgen cihazında bir kaç saniye beklemek olası risklerin bertaraf edilmesi anlamında ödenen çok küçük bir bedeldir!
Diş Röntgeni Çeşitleri
En yaygın uygulanan diş röntgeni bitewing metodudur. Bitewing röntgen, diş filmi almak için ağıza yerleştirilen küçük bir filmin ısırılmasını kapsar. Genellikle dişler arasında çürüme olup olmadığını belirler ki çürümeye neden olan bakterilerin yaşadığı en yaygın alanlardan biri dişler arasındaki boşluklarıdır.
Bir diğer yaygın diş röntgeni tipi de, diş hekimine kökler dahil olmak üzere tüm dişin tam bir görüntüsünü sunan periapikal röntgendir. Periapikal röntgen, diş hekimlerinin belirli bir dişin kök yapısını değerlendirmesine yardımcı olur. Kemik seviyesi, kist ve apseler kolayca tespit edilir.
Panoramik röntgen ise bütün ağız yapısının görülmesine imkan tanıyan bir röntgen türüdür. Tüm üst ve alt dişler ile çenenin bir kısmı tek bir görüntüde toplanır. Diş hekimleri özellikle çocukların dişlerinin nasıl geliştiğini görmek için panoramik röntgen kullanırlar.
Peki Diş Röntgeni Tehlikeli mi?
Diş röntgeni yapılan açıklamalar baz alındığında güvenli olduğu belirtilir. Her türlü x-ışını radyasyon barındırabilir, fakat diş röntgenlerindeki radyasyon miktarı çok azdır. Dahası günümüzün modern röntgen cihazları, geleneksel cihazlara kıyasla çok daha az radyasyon yayar.
Amerikan Radyoloji Koleji’nin bir çalışmasına göre standart bir diş röntgeni .005 millisiever radyasyon yayar ki bu oran sıradan bir günde bir insanın güneş ve diğer kaynaklardan aldığı radyasyon oranına tekabül eder. Günlük aktivitelerimizin çoğu bizi bir miktar radyasyona maruz bırakır. Mikrodalga ve diğer elektrikli ev aletleri, hatta güneş ışığı bile sizlere radyasyon verir. Bir uçağa binmek sizi radyasyona maruz bırakır. Eğer diş röntgeni çektirmek çok önemliyse endişelenmenize gerek yok.
Ayrıca röntgen çekerken radyasyon maruziyetini en aza indirmek için bazı önlemler alınır. Röntgenden önce size verilen önlük içerisindeki kurşun, vücudunuza gelecek radyasyonu engeller, önlüğün küçük yaka kısmı tiroidinizi korumanıza yardımcı olur.
Diş Röntgeni ve Hamilelik İlişkisi
Hamileler ve hamile adayları genellikle diş röntgenlerinin hamilelik söz konusu olduğunda güvenli olup olmadığını çok defa sorarlar. Normal şartlarda hamileliğin tüm aşamalarında güvenli olduğu bilinir ancak bu sorunun cevabını hem diş hekiminizin hem de kadın doğum uzmanınızın vermesi daha doğru olacaktır. Sizin yapmanız gereken, daha fazla önlem alınması için bu durumu diş hekiminiz ile paylaşmaktır.
Hamileyken bu aşamada diş hekimine gitmeyi asla bırakmayın. Zira dalgalanan hormon seviyeleri ağzınızda bazı problemlere yol açabilir. Hamilelik sırasında, diş veya diş eti ile ilgili sorunlar daha olasıdır. Dişlerinizde veya diş etlerinizde enfeksiyon varsa, bebeğinizin erken doğma ihtimali veya düşük yapma riski artacaktır.