Ortodonti Tedavisi Aşamasında Yeme İçme Nasıl Olmalı
Ortodonti tedavisi gören kişiler, dişlere takılan braketler ve teller nedeniyle ilk zamanlarda yemek yemede sıkıntı yaşayabilirler. Ağız içine yerleştirilen apareyler ilk birkaç gün yanak ve dudakların iç yüzeyini tahriş edebilir ve batma hissi verir. Belli bir alışma döneminin sonunda kişi rahatlıkla yemek yiyebilir.
Braket ve Tellere zarar vermemesi için yemek yerken dikkatli olunmalı, bazı sert yiyeceklerden sakınmalıdır. Yemek yerken hem dişlere hem de braket ve tellere fazla baskı uygulayacak sert yiyecekler ısırılmamalı, braketli dişlerle ısırarak koparma işlemi yapılmamalıdır.
Yine, braketlerin diplerine ve tellerin alt yüzeylerine yapışan ve temizliği zor olan çikolata, lokum, karamel gibi yiyeceklerden de uzak durmak gerekir. Bu yiyeceklerin temizliği de zordur ve iyi temizlenmemesi durumunda bakteri plağına yol açar. Braketlerin dibinde kalan yiyecek kalıntıları hem kötü ağız kokusuna yol açar hem de braketlerin dişlere tutunduğu noktalarda beyaz nokta lezyonu olarak bilinen kalıcı renk değişimleri meydana getirirler.
Dikkat edilmesi gereken yiyecek ve içecekler:
- Sakız çiğneme ve lokum, karamel gibi yapışkanlı yiyecekler,
- Braketlerin diplerine tutunan ve temizliği zor olan çikolata gibi yiyecekler,
- Gazlı içecekler, cips benzeri yiyecekler,
- Fındık, leblebi gibi sert yiyecekler,
- Braketli dişlere fazla yük getiren ve koçanlı mısır, ayva, havuç gibi sert meyvelerin ısırılması.
Doktorlar tedavinin başında hastalara dikkat etmesi gereken davranışları ve acil durumlarda yapmaları gerekenleri detaylı olarak anlatırlar.
Örneğin telin çıkması ve uç kısmının batması durumunda telin uç kısmına geçici olarak mum yapıştırılabilir. Doktorlar hastalarına ağız içinde batan kısımlara geçici tedbir olarak yapıştırmak üzere mum verirler. Mum bulunmadığında sakız parçası ile de benzer işlem yapılabilir. Acil durumlarda hemen doktora haber vermeli ve bir sonraki tedavi seansı beklenmemelidir.